ARABAŞI ÇORBASI

Arabaşı Çorbası, Türk mutfağından bir çorbadır. Çorbanın özelliği ekmek ile birlikte değil, beraberinde hamur yutularak yenmesidir. Sanıldığı gibi Arap'larla ilgili bir yemek değildir. Öğün arasında yenildiğinden "Ara aşı" denilmiş ve bu isim zamanlar değişerek 'arabaşı' halini almıştır. İlk yapan ustanın Türkmen Murtaza olduğu söylenmektedir.
Arabaşı, yaygın olarak İç Anadolu Bölgesi'inde görülür. Türkiye'de AnkaraSivasKonya,AksarayAfyonkarahisarMersinEskişehirKaramanKütahyaÇankırıKırıkkaleKırşehir,YozgatIsparta, ve Kayseri'nin Türkmen ağırlıklı ilçelerinde bilinir.
İlk örnekleri keklik etiyle, sonraki örnekleri horoz etiyle yapılan bu çorba, soğuk geçen kış akşamlarında misafirle birlikte yenmekte, yalnızca un, su ve biraz da tuz eklenerek pişirilen hamur, çorbayla yutularak tüketilmektedir. Maliyeti çok düşüktür. Bu sebeple de diğer Anadolu yemeklerinde de olduğu, gibi Arabaşı da bir zamanların yoksul Anadolu halkının yaratıcılığını temsil eder. Çorba, tavukhindi veya av kuşlarının eti, tereyağı, un, salça ile bol acılı yapılır, piştikten sonra limon ve kırmızıbiber veya karabiber eklenir. Soğuk gecelerin vazgeçilmezidir

Yorumlar

Popüler Yayınlar